Calea și Slava


Acestea două sunt întâlnite în interacțiunea lor într-o împrejurare redată în cartea Exod. slava lui DumnezeuÎn acea împrejurare Moise este înaintea lui Dumnezeu și acolo se petrec câteva lucruri care merită nu doar o analiză ci o aplicare. Acest articol de fapt nici nu are ca scop o analiză exegetică sau teologică ci se va orienta către aspecte aplicative, practice vieții de credință cotidiene. Evident, identificarea pasajului revine cititorului, un exercițiu de identificare a unui pasaj pe paginile Bibliei nu strică nimănui. Concordanța biblică merită și ea o pauză.

În acea împrejurare este descrisă dorința lui Moise de a vedea slava Domnului. Moise este explicit, specific și clar spunând „Arată-mi slava Ta!”. Nimic rău, nimic exagerat aici! Cu ce poate greși o ființă umană în exprimarea unei asemenea dorințe? Dumnezeu este dispus să Se descopere și de asemenea să fie cunoscut de oameni din ce în ce mai mult și mai profund. Urmărirea subiectului slavei divine pe paginile Scripturilor descoperă episoade cu adevărat interesante. În timpul unei confruntări militare dintre israeliți și filisteni, chivotul Domnului a fost luat și s-a produs o stare apăsătoare: Eli a murit la auzirea acestei vești, iar nora sa, nevasta lui Fineas a pus numele copilului care se născuse chiar atunci „I-Cabod zicând: „S-a dus slava din Israel!”. De asemenea, profetul Ezechiel descrie cum slava Domnului se ridica din Templu. Apoi în câmpiile Betleemului slava Domnului s-a coborât pe pământ. Întrebarea logică este aceasta: Ce face ca slava Domnului să se înalțe, să părăsească locuri și ce o poate menține acolo?

Până la urmă este oare cineva care nu ar vrea să vadă slava lui Dumnezeu și ce ar trebui să facă pentru a se bucura de această dorință care are legitimitatea ei. Se pare că este ceva de făcut în această direcție, iar ajutorul vine tocmai din episodul întâlnirii lui Moise cu Domnul. Până  a cere să vadă slava lui Dumnezeu și a i se accepta această dorință, Moise are o altă cerere exprimată înainte de aceasta. El își exprimă cererea în felul acesta „Acum, dacă am căpătat trecere înaintea Ta, arată-mi căile Tale; atunci Te voi cunoaşte şi voi avea trecere înaintea Ta. Şi gândeşte-Te că neamul aceasta este poporul Tău!” Moise cere să i se arate căile Domnului. De ce? Fiindcă doar în căile Domnului se poate vedea slava Lui. Nu e prea complicat răspunsul și nu este nici greu de obținut. Moise se dedică în umblarea pe căile Domnului la nivel personal și de asemenea pentru slujirea poporului lui Dumnezeu.

Descoperirea slavei nu se limitează la dimensiunea relației personale, ci se extinde și în slujirea noastră, aproape aș îndrăzni să spun că este determinată de aceste două elemente. Cu toate acestea Moise nu vede toată slava lui Dumnezeu, așa după cum ceruse, ci dorința lui este onorată parțial, dar acceptă și se și mulțumește cu ceea ce i s-a arătat. Cred că această atitudine de mulțumire cu ceea ce a primit față de ceea ce a cerut este un subiect în sine. Cine ar accepta astăzi în societatea de consum un produs diferit de cel comandat sau un serviciu incomplet? Nimeni! Și atunci cum se mediază aceasta la nivelul spiritual? Cred că răspunsul este de asemenea unul simplu. Dumnezeu ne cunoaște în profunzime ființei noastre, din trecutul nostru dar și în perspectivă, de aceea a ales în cazul lui Moise să se limiteze la prezentarea slavei Sale doar parțial. De ce Dumnezeu răspunde și se descoperă parțial sau răspunde aparent târziu sau alege să tacă? Probabil putem construi un răspuns împreună: ne cunoaște mai bine pe noi și circumstanțele noastre și alege să ofere ceea ce avem nevoie nu ceea ce noi dorim.

Moise a rămas un om mulțumit cu ce i s-a arătat, a rămas mai departe în ascultare și supunere. Ba chiar la un moment dat în dialogul lui cu Dumnezeu dovedește dependență totală de Dumnezeu spunând „Dacă nu mergi Tu Însuți cu noi, nu ne lăsa să plecăm de aici”. Nu degeaba a fost numit cel mai blând om de pe pământ!

Pastor Corneliu OLAN

ELIM Atlanta GA

142 Scenic Hwy

Lawrenceville GA 40046

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s