Suspiciunea intențiilor bune


Într-o relatare din vremea împăraților, mai exact din timpul domniei lui David, când împăratul Nahaș al amoniților a decedat, iar în locul lui a urmat la tron fiul său, Hanun, suspiciunea intențiilor împăratului David a fost dezastruoasă pentru fiii lui Amon.

În baza unei colaborări frumoase dintre David și Nahaș, la moartea împăratului amoniților, David trimite pe slujitorii săi să aducă mângâiere fiului împăratului, lui Hanun, care a preluat conducerea împărăției. Sfătuitorii lui Hanun pun sub semnul întrebării intenția bună a lui David de-a aduce mângâiere, suspiciunea lor fiind sub amprenta unei interpretări negative: „Crezi că David îţi trimite oameni să te mângâie, ca să cinstească pe tatăl tău? Ori ca să cunoască şi să cerceteze cetatea, ca s-o nimicească îşi trimite el slujitorii la tine?” 2Samuel 10:3. Pe baza acestei presupuneri, Hanun îi umilește pe slujitorii lui David și apoi le dă drumul. Pornind de la această interpretare nepotrivită se declanșează un război care are urmări dezastruoase asupra amoniților și a aliaților acestora…. 

În societatea contemporană, în care individualismul și atitudinea concurențială capătă dimensiuni neașteptate, mai există și oameni cu intenții bune. Chiar crezi că mai sunt? Poate că am ajuns foarte suspicioși față de intențiile celor din jur… însă nu uita câteva aspecte practice:

  1. Suspiciunea asupra intențiilor bune ale celorlalți te poate duce la o interpretare greșită.
  2. Interpretarea greșită a intențiilor celorlalți te poate duce la acțiuni nechibzuite.
  3. Acțiunile tale pe baza suspiciunilor sunt în defavoarea ta, având urmări negative.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s